JS Financial News - шаблон joomla Новости
nedelja, 18 februar 2018

JUČE UINARS

Grupa medicinskih sestara/tehničara Srbije – vizionara, entuzijasta i profesionalaca intenzivnih nega i anestezije okupila se u Kliničkom centru Kragujevac 14.04.2007. godine sa jednim ciljem: napraviti svoju, samostalnu, nezavisnu strukovnu asocijaciju u okviru koje će predstavljati znanja i umeća koja stiču u svom svakodnevnom požrtvovanom radu sa kritično obolelim i povređenim pacijentima. Sa pravom možemo istaći da početak strukovnog udruživanja medicinskih sestara – tehničara intenzivnih nega i anestezije datira još od 21.02.2003. godine, kada je ista grupa medicinskih sestara koja je oformila UINARS, oformila i Sekciju intenzivnih nega i anestezije u okviru Saveza zdravstvenih radnika Srbije. Ubrzo nakon formiranja Sekcija se razdvojila na dve posebne uskoprofesionalne grane: na intenzivnu negu i na anesteziju. Do 2007. godine Sekcija intenzivnih nega SZR Srbije je okupljala medicinske sestre – tehničare intenzivnih nega Srbije i za to vreme organizovala: sekcijsko stručno okupljanje u okviru majskih i oktobarskih susreta zdravstvenih radnika SZR Srbije, samostalan Simpozijum u Domu Sindikata Beograd, Stručnu konferenciju sa plenarnom tematikom i prikazom praktičnih veština na temu „Mehanička ventilacija bolesnika“ i 4 samostalna stručna skupa u Nišu, Valjevu, Šapcu i Kragujevcu. Zašto UINARS – naše znanje, umeće, kvalitet, kontinuitet, snaga i energija prevazišli su okvire sekcije koja je imala striktne granice preko kojih se nije smelo preći. Formiranjem Udruženja medicinskih sestara – tehničara intenzivnih nega, anestezije i reanimacije Srbije ništa više u stručnoj javnosti Srbije nije bilo kao pre! Munjevitom brzinom smo krenuli u integracije sa regionalnim, evropskim i svetskim udruženjima, organizovanje konkurentnih Kongresa, Simpozijuma, Konferencija, Tribina, Kurseva, Stručnih skupova pa sve do On – line edukacije. UINARS je za 4 godine postojanja postao punopravni član EfCCNa, WfCCN, IFNA, ESPNIC. Potpisnik Sporazuma o Međunarodnoj stručnoj saradnji sa srodnim udruženjima Hrvatske i Slovenije, kao i Hrvatske udruge za informatiku u sestrinstvu. Organizovali smo 4 nacionalna kongresa sa međunarodnim učešćem, 4 nacionalna simpozijuma sa međunarodnim učešćem, 15 republičkih stručnih konferencija, 16 republičkih stručnih skupova, 1 kurs, 7 On – line testova, 7 rešavanja testovaa. Studijske razmene između Srbije i: Norveške, Velike Britanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Za sve ovo vreme okupili smo više od 10 000 učesnika. Bili smo domaćini koleginicama i kolegama iz Francuske, Holandije, Velike Britanije, Češke, Norveške, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Tunisa, Italije, Islanda i Švedske. I kao najveći uspeh ističemo organizaciju Evropskog 5. EfCCNa i UINARS kongresa od 23. – 25. maja 2013. godine u Beogradu.

DANAS UINARS

Pored akreditacije i organizacije stručnih programa na nivou Srbije, UINARS je paralelno orijentisan rešavanju profesionalnih statusnih pitanja članstva. U saradnji sa IFNA pripremili smo dokument o potrebi i načinu organizovanja specijalizacije za anestetičare na visokim strukovnim školama. Preveli smo i distribuirali Standarde prakse i etički kodeks IFNA, Stavove i izveštaje o postdiplomskoj edukaciji medicinskih sestara za negu kritično obolelih u Evropi, Standardi o postdiplomskoj edukaciji medicinskih sestara u anesteziji, Stavove i izveštaje o zahtevima za radnom snagom (sestrama) u okviru evropskih intenzivnih nega, Prisustvo porodice za vreme kardiopulmonalne reanimacije, osnovni dokument Standarda za negu bolesnika u akutnom i kritičnom stanju za medicinske sestre i tehničare, Profesionalna etika na radnom mestu anestetičara. Danas je UINARS izdavač Priručnika za medicinske sestre „Bolničke infekcije i mere prevencije“, „Vodiča za autore stručnih i poster prezentacija – u susret Evropskom kongresu“, informativnog časopisa „IMPULS“ i stručnog časopisa „INSPIRIUM“. U toku je On–line edukacija na www.uinars.rs – 4 testa, Rešavanje testa u ustanovama – 10 bodova. Danas UINARS ima tri potpredsedika, Izvršni odbor sa 11 članova, Nadzorni odbor i Sud časti, kao i tri stručne sekcije sa stručnim kolegijumima. Danas aktivno i pažljivo pripremamo organizaciju Svetskog kongresa WfCCN & UINARS kongresa 2018 u Srbiji.

SUTRA UINARS

VIZIJA UINARS je da postanemo sinonim za kvalitet, kontinuitet, kreativnost i kredibilitet kontinuirane edukacije medicinskih sestara – tehničara intenzivnih nega, anestezije i reanimacije Srbije uz stalno postavljanje viših standarda kako u oblasti intenzivnih nega, anestezije i reanimacije, tako i u oblasti sestrinstva kao profesije. Ne samo da uvodimo nove navike i trendove već ih predviđamo i kreiramo. Da budemo sinonim za udruženje koje radi u skladu sa vremenom koje dolazi.

uinars ONLINE

Pozivnica

Pozivnica


UntitledJPG

Ko je na mreži: 103 gostiju i nema prijavljenih članova